SULTANGAZİ
TRAKYA RUMELİ BALKAN TÜRKLERİ
KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ – TÜZÜK
Derneğin Adı, Merkezi, Amaç ve Çalışma Alanı
Derneğin adı ve Merkezi:
Madde – 1
Derneğin adı: Trakya Rumeli Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği.
Merkezi: Sultangazi / İSTANBUL
Adresi: Cebeci Mah. Atatürk Bulvarı Cad. 2456 Sok. 2/A Sultangazi/İST
Derneğin amacı:
Madde – 2
- Halen Trakya-Rumeli-Balkan Coğrafyasında yaşayan, Kültürümüzü benimsemiş soydaş ve akraba topluluklarını bulundukları ülkelerde desteklemek, birlik ve beraberliklerini muhafaza edecek girişimleri canlı tutmak, kültür, folklor ve sosyal yaşantılarını devam ettirmelerine katkıda bulunmak.
- Bu ülkelerde yaşayan insanlarımız aleyhine olan güncel olaylara anında tepki vermek.
- Yaşadıkları ülkelerde milli benliklerini canlı tutmak için her türlü kitap, broşür ve basın yayın, CD’ler ulaştırmak ve desteklemek.
- Bulundukları ülkelerle Türkiye Cumhuriyeti arasında ikili, çok taraflı ve Uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerinin sağlanması ile hak ve menfaatlerinin korunması, haklarını alamadıkları zamanlarda Avrupa Konseyi, Avrupa Mahkemeleri ve AGİK gibi mercilere müracaat etmeleri hususunda bilinçlendirilmeleri için çalışmak.
- Öğrenim amacıyla ülkemize gelen soydaş öğrencilerin desteklenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için yardımcı olmak.
- Yine bu ülkelerde bulunan ve tarihimizin bir uzantısı olan Türk-İslam eserlerini, değerlerimiz ve kültür varlıklarımızın korunması ve onarılması yolunda girişim ve faaliyette bulunmaktır.
- Coğrafi bir bölge olan Balkan Yarımadasından Ana Yurda göç etmiş, halen Balkan Yarımadasında yaşamakta olan ve bundan sonra da göç edecek olan soydaşlarımızı bir araya getirmek, aralarında birlik ve beraberliği sağlamak; ihtiyaç sahibi olanları maddi ve manevi desteklemek; her türlü sosyal, ekonomik, hukuki dayanışmayı, yardımlaşmayı ve ticari faaliyetleri arttırıcı etkinlikler düzenlemek ile iş bulmalarında yardımcı olmak,
- Özürlü insanlarımıza her türlü araç ve gereç yardımı yapılması için çalışmak.
- Göç edenlerin geldikleri yörelere ait Türk Kültürünü, örf ve adetlerini yaşatmak, aralarında yetişen halk ozanı, hikâyeci, besteci, ressam, roman yazarı gibi kültür adamları ve yayınlarını desteklemek ve ülkemizin bu konudaki sivil politikalarının oluşmasına katkı sağlamak
- Gerçekleştireceği bütün faaliyetlerle üyelerinin dışında yerel ve ulusal düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretmek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak.
- Balkan ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirilmesi, dostluk ve kardeşliğin güçlenmesi, bölge ve dünya barışının sağlanması için çalışmak,
- Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak, gelecek nesillere aktarmak ve öğretmek için gerekli olan çalışmaları yapmak,
- Derneğin amaçlarına yönelik, kamu kurum ve kuruluşları ile yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren derneklere ve sivil toplum örgütlerine üye olmak ve bu sivil toplum örgütleri ile kanunların verdiği yetkilerince ortak çalışmalar yürütmek, federasyon ve platformlar oluşturmak, şubeler, çalışma komisyonları ve kollar kurmak,
- ve tüm bunlarda, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi ve Atatürk İlkelerinin birleştirici gücünden istifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Dış Politikası ve gözettiği kurallara uygun olarak Balkan Türkleri arasında her türlü sosyal ve kültürel dayanışmayı sağlamak derneğimizin temel amacıdır.
Derneğin çalışma konuları ve Çalışma Şekilleri:
Madde – 3
Derneğin amacına ulaşabilmesi için sürdüreceği çalışma konuları ve biçimleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
- Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, Resmi ve Özel Kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak.
- Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda ilgili makamlardan izin almak suretiyle gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak; radyo, televizyon, internet sitesi kurmak, satın almak, işletmek,
- Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.
- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak. Yurtiçi ve yurtdışından bağış kabul etmek.
- Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak, işletmek veya kurulmuş olan şirket ve işletmelere ortak olmak.
- Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, spor klübü kurmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek, inşa etmek,
- Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi, birlik ve dayanışmanın sağlanması ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konferanslar, kermesler, birlik ve dayanışma geceleri düzenlemek ve bunları kurulacak kollarla yürütmek, Sanat, kültür, turizm, dil eğitimi, folklor, tiyatro, konser, balo, sergi, yurt içi ve yurtdışı geziler, resim ve öbür toplumsal içerikli tüm dallarda etkinlikler, yarışmalar düzenlemek, üyelerin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak, yarışmalarla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak başarılı olanlara belgeler, ödül ve burs vermek, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin almak suretiyle yaz okulları, kamplar, tesisler açıp işletmek, bunlardan elde edilecek gelirleri derneğin amacı doğrultusunda harcamak.
- Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, taşınmaz inşa etmek, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak, platform oluşturmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak ve inşa etmek
- İlgili mercilerden izin almak şartı ile Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
- Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım almak ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunmak.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.
- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.
- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan veya kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak, ortak projeler düzenlemek ve uygulamak.
- Dernek büro hizmeti, gönüllüler veya yönetim kurulu kararıyla göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülebilir.
- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak.
- Eğitim amaçlı kurslar açabilir, komisyonlar oluşturabilir, eğitim gören üye yada üye çocuklarından maddi gereksinimi olanlara burs ve yardımlarda bulunmak.
- Barınma gereksinimi olan öğrenciler için ilgili makamlardan izin almak suretiyle yurt mekanları oluşturmak.
- Sosyal, kültürel, dayanışma ve yardımlaşma alanında faaliyet göstermek.
- Dernekler kanununa uygun şekilde ayni ve nakdi yardım, bağış, vasiyet yolu ile derneğe gelir getirecek menkul ve gayrimenkul kabul etmek,
Uluslararası Faaliyet:
Madde – 4
Dernek tüzüğünde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslar arası faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir, yurt dışında temsilcilik veya şube açabilir, yurt dışında dernek veya üst kuruluş kurabilir veya yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılabilir.
Üyelik Koşulları, Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri ile üyeliğin sona ermesi
Üyelik ve Koşulları:
Madde – 5
Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan, 18 yaşını bitirmiş her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Üyelik başvurusu ve kabulü: iki Adet son üç ayda çekilmiş fotoğraf ekli öneren dernek üyesinin adı soyadı ve imzası bulunan, üyelik müracaatında bulunan kişinin tanıtım bilgilerini içeren Üyelik Başvuru belgesinin Dernek Genel Merkezine veya Şube Başkanlığına verilmesiyle başlar. Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu,Genel Merkez ve Şubelerdeki dernek yönetim kurullarınca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç bir yazıyla başvuru sahibine bildirilir.Kendisine Yönetim Kurulu adına Genel Başkan veya şubelerde Şube Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı tarafından imzalanmış üyelik kartı verilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak Üye Kayıt Defterine kaydedilir. Başvuru Belgesi, ilgili dernek Genel Merkezinde veya şubede saklanır. Üyeliğe kabul durumunda Şubeler tarafından üye numarası ile birlikte, Yönetim Kurulu Kararının tarih ve sayısı yazılı Şube Sekreteri ve Başkanı tarafından imzalanmış Başvuru Belgelerinin birer adedi her ay sonundan başlayarak üç gün içinde Genel Merkeze gönderilir. Genel Merkez ve Şube Yönetim Kurulları; üye müracaatında bulunan kişiye red kararında gerekçe göstermekle yükümlü değildir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Bir şubeye üye olan başka bir şubeye üye olamaz.
Ayrıca fiili veya karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere, yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik unvanı verilebilir.
Asil Üye: Üyelik şartlarına haiz her Rumeli Balkan kökenli aile ve sıhrî akrabalığı bulunan ve hizmeti geçen her Türk vatandaşı ve aynı yörelerden gelen Türk asıllı yabancılar derneğe üye olabilir.
Onursal üye: Genel Kurul Kararı veya Yönetim Kurulu Kararı ile derneğe hizmet eden, Maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere Onursal üyelik unvanı verilebilir. Bu üyelerin oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı yoktur.
Üyeliğin sona ermesi :
Madde – 6
Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki koşullarda gerçekleşir.
A) Kendiliğinden: Üyelik için kanunda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
B) Çıkma ile: Hiç kimse derneğe üye olmaya ve üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydı ile dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
C) Çıkarılma ile: Dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıda gösterilmiştir:
- Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak
- Verilen görevlerden sürekli kaçınmak.
- Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek,
- Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
- Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterine işlenir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
Üyelik Hakları:
Madde – 7
Her üyenin;
- Dernek faaliyetlerine ve yönetime katılma,
- Genel kurulda bir oy kullanma hakkı vardır. Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Üyelik ödenti yükümlülüğünü yerine getirmiş Genel Merkeze kayıtlı her üye ile üyelik ödenti yükümlülüğünü yerine getirmiş şubelerin her üyesinin Genel Merkez Genel Kurulunda; Üyelik ödenti yükümlülüğünü yerine getirmiş şubelere kayıtlı her üyenin şubelerin genel kurulunda bir oy hakkı vardır.
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Dernek tüzüğünde, üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözeten hükümler ve tüzüğe eşitliği bozan veya bazı üyelere ayrıcalık tanıyan hükümler konulamaz. - Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. Onursal üyelerin oy hakkı yoktur.
Üyelerin Yükümlülükleri:
Madde – 8
Üyelerin yükümlülükleri şunlardır:
- Ödenti verme borcu: Üyelerin vereceği giriş ve yıllık aidat borcu yapılacak genel kurul toplantılarında belirlenir. Ancak genel kurul toplantısında karar alınıncaya kadar Yıllık aidat. 60TL’ dir. Bu miktar genel kurul kararı ile yeniden düzenlenebilir.
- Diğer yükümlülükler: Üyeler, dernek tüzüğüne uymak ve derneğe bağlılık göstermekle yükümlüdürler. Her üye derneğin amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdürler.
Organlar
Dernek Organları:
Madde – 9
Derneğin zorunlu organları:
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kuruludur
- Danışma Kurulu
Genel Kurulun Toplanma Şekli ve Zamanı:
Madde – 10
Genel kurul derneğin en yetkili karar organı olup, derneğe kayıtlı ve dernek tüzüğüne göre genel kurul toplantısına katılma hakkı bulunan üye ve delegelerden oluşur. Genel kurul, iki yılda bir Şubat ayında, genel kurulca alınmış başkaca bir karar yok ise, yönetim kurulunun çağrısıyla, dernek merkezinin bulunduğu yerde toplanır.
Olağanüstü genel kurul;
- Yönetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde
- Denetim kurulunun uygun gördüğü hallerde
- Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı olarak başvurusu üzerine, Yönetim kurulunca toplantıya çağrılır
- Danışma kurulunun oybirliği ile
Toplantıya çağrı usulü:
Madde – 11
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılacak asıl üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılacak üyeler, en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi belirtilmek suretiyle, yazılı olarak bildirilmek veya bir gazetede ilan vermek ya da elektronik posta ile bildirilmek ya da sms göndermek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az, iki aydan çok olamaz. Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler, ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeri, Toplantı Yeter Sayısı ile Karar Alma Usul ve Şekilleri:
Madde – 12
Genel kurul toplantıları; genel kurulda aksine bir karar alınmadıkça dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Genel kurul, genel kurula katılma hakkı bulunan dernek üyelerinin salt çoğunluğu ile derneğin feshine veya tüzük değişikliğine karar verilebilmesi için ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğunun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. Genel kurul da kararlar salt çoğunlukla alınır. Genel kurulda alınacak kararlar toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğu ile ele alınır. Ancak, derneğin feshi veya tüzük değişikliği kararlarında ise toplantıda hazır bulunanların üçte ikisinin çoğunluğu aranır.
Genel Kurul Toplantısının Yapılış Usulü:
Madde – 13
Genel kurul toplantıları, duyuruda belirtilen yerde, belirtilen gün, ve saatte yapılır. Genel kurula katılacak üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimlerinin karşısına imzalayarak toplantı yerine girerler. Toplantı için yeter sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı, yönetim kurulu başkanı ya da görevlendireceği yönetim kurulu üyesi tarafından açılarak, toplantıyı yönetmek üzere bir divan başkanı ve yeterince başkan vekili ile iki kâtip üye seçilir ve toplantıya gündem maddelerinin sırasına uyularak devam edilir. Toplantının yönetimi Divan Başkanınca yürütülür. Toplantı sonunda, alınan kararları da belirtilecek şekilde bir tutanak düzenlenir. Düzenlenen tutanak başkan ve kâtip üyeler tarafından imzalanarak yeni seçilen yönetim kuruluna en geç yedi gün içerisinde verilir.
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından, görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınıp görüşülmesi zorunludur.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:
Madde – 14
Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karar bağlanır.
- Dernek organlarını seçmek,
- Dernekle ilgili tüm faaliyetleri görüşmek,
- Dernek tüzüğünü değiştirmek,
- Yönetim ve denetim kurullarının raporlarını görüşüp yönetim kurulunu ibra etmek,
- Yönetim kurulunca hazırlanan taslak bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek,
- Dernek için gerekli olan taşınmaz mallara ilişkin her türlü tasarrufta bulunma konularında yönetim kuruluna yetki vermek,
- Derneğin federasyona katılması veya federasyondan ayrılmasına karar vermek,
- Dernek şubelerinin açılmasına veya kapatılmasına karar vermek veya bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek,
- Yönetim ve denetim kurulu başkan ve üyelerine verilecek ücreti tespit etmek,
- Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesine karar vermektir.
Yönetim Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri:
Madde – 15
- Yönetim Kurulu, genel kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen 15 asıl, 15 yedek üyeden oluşur. Görev sırası sona eren üye yönetim kuruluna yeniden seçilebilir. Boşalan üyelikler, sırasıyla yedek üyelerden tamamlanır. Yedek üye, yerini aldığı üyenin süresini tamamlar. Aslen Trakya, Rumeli veya Balkan kökenli olmadığı halde 5. Maddeye göre sıhri hısımlık nedeniyle dernek üyeliğine hak kazanmış olanlar yönetim kurulu üyesi olamazlar,
- Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu üyeleri genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır.
- Yönetim kuruluna seçilen üyeler, ilk toplantılarını en geç otuz gün içerisinde yaparak kendi aralarında seçimle görev dağılımı yaparlar.
- Yönetim Kurulu salt çoğunluk ile toplanır, Toplantıya Genel Başkan, Bulunmadığı zamanlarda Başkan yardımcısı başkanlık eder ve kararlar salt çoğunluk ile alınır.
- Yönetim Kurulu derneğin yürütme ve temsil organıdır. Bu görevini Mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak yerine getirir. Derneği temsil görevi yönetim kurulu başkanına aittir. Temsil görevi, yönetim kurulunca üyelerden birine veya birkaçına ya da üçüncü kişilere verilebilir.
- İhtiyaç duyulan yerlerde temsilcilik, şube açılmasına karar verir.
- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar ve gelecek döneme ait bütçe taslağını hazırlayarak genel kurula sunar.
- Derneğe ait yazışmaların ve kayıtların usulünce yapılmasını sağlar.
- Belirleyeceği günlerde ve üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanarak dernek işlerini görüşür. Alınan kararların karar defterine yazılmasını sağlar.
- Mevzuatta yönetim kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Genel Başkanın Görev ve Yetkileri:
Madde – 16
- Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Merkez yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder.
- Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikleri otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Derneğe ait tutulması gereken defter ve kayıtların tutulmasını sağlar.
- Derneğin yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine verilmesini sağlar.
- Yurt dışından yardım alması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını sağlar.
- Derneğin edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Derneğin temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi ve kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Önemli ve acele konularda yönetim kurulunu toplantıya çağırır. Merkez ve şube görevlerinin etkin ve verimli yapılmasını teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar.
- Mevzuatta dernek başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Denetim kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri:
Madde – 17
- Genel kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.
- Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterilip gösterilmediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
- Çalışma usulünü kendisi tespit eder. Denetim kurulu başkanı veya üyelerden biri, davet üzerine yönetim kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirir ve teklifte bulunabilir.
- Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
- Mevzuatta denetim kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Danışma Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri:
Madde – 18
- Danışma Kurulu Genel Kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen 15 asil ve 15 yedek üyeden oluşur. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.
- Danışma Kurulunun Yürütme Kurulu 5 kişidir. Danışma Kurulu 5 kişilik Yürütme Kurulu üyelerini liste halinde blok olarak oylama neticesinde oybirliği ile seçer.
- Danışma Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır. Kararları tavsiye niteliğindedir. Danışma Kurulunun sadece oy birliği ile aldığı kararları Yönetim Kurulu ilk toplantısında gündeme alır. Danışma kurulunun tavsiye kararları Yönetim kurulunun oy birliği sağlayarak onaylaması halinde yürürlüğe girer.
- Danışma Kurulu oy birliği ile Yönetim Kurulunun aldığı kararları veto edebilir. Yönetim Kurulu veto edilen kararı en yakın toplantıda tekrar görüşür ve karara bağlar.
Derneğin Örgütlenmesi
Federasyon kurulması:
Madde – 19
Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek üzere kuruluş amacına uygun olan dernekler ile birleşerek federasyon kurabilir, aynı amaçlı federasyonlara katılabilir.
Temsilcilik:
Madde – 20
Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararı ile temsilcilik açabilir, Temsilcilikler, şube veya dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki amirliğine yazılı olarak bildirilir. Bu bildirimden dernek başkanı sorumludur.
Platform Oluşturma:
Madde – 21
Dernek amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere yönetim kurulunun kararı ile platform oluşturabilirler. Platformlar, kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyetler konuları doğrultusunda kurulamazlar ve faaliyet gösteremezler.
Dernek Şubeleri:
Madde – 22
Dernek, merkez genel kurul kararıyla yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir. Merkez genel kurulunca şubenin açılacağı yerde merkez yönetim kurulu tarafından belirlenen en az üç kişilik kurucular kurulu, mahallin en büyük mülki amirine şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri vermek suretiyle mevzuata uygun olarak dernek şubesinin açılışını gerçekleştirir.
Şube Genel Kurulunun Oluşumu ve Görevleri:
Madde – 23
- Şube genel kurulu, şube genel kuruluna katılma hakkı bulunan üyelerin tamamından oluşur ve şubenin en yetkili karar organıdır.
- Şube genel kurulu olağan toplantılarını 2 yılda bir olmak üzere merkez genel kurulu toplantısından önce. Ocak ayı içerisinde yapmak zorundadır.
- 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan şube yönetim kurulu ile 3 asil.3.yedek üyeden oluşan denetim kurulunu seçer.
- Dernek şubesinin gelir ve giderlerini inceler gerektiğinde denetlemesini yapar.
- Şube genel kurulunun toplantıya çağrılması, toplantı gündemi, toplantı ve karar yeter sayısı ile genel kurul çalışmaları tüzüğün ilgili maddelerinde belirtilen esaslara göre yapılır.
- Mevzuatta şube genel kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Şube Yönetim Kurulunun Oluşumu ve görevleri:
Madde – 24
- Şube genel kurulunca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen 5 asıl, 5 yedek üyeden oluşur.
- Genel Kurulu takip eden otuz gün içerisinde, yönetim kuruluna seçilen üyeler aralarında görev bölümü yaparak sonuçları mahallin en büyük mülki amirliği ve derneğin genel merkezine bildirilir.
- Şube ile ilgili işleri görüşmek üzere belirlenen günlerde toplanır. Alınan kararların karar defterine yazılmasını sağlar.
- Şube genel kuruluna sunulacak taslak bütçeyi hazırlar.
- Dernek şubeleri genel merkez ile koordineli ve uyumlu olarak çalışır.
- Mevzuatta yönetim kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Şube Denetim kurulunun Oluşumu ve Görevleri
Madde – 25
- Genel kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.
- Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterilip gösterilmediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
- Çalışma usulünü kendisi tespit eder. Denetim kurulu başkanı veya üyelerden biri, davet üzerine yönetim kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirir ve teklifte bulunabilir.
- Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
- Mevzuatta denetim kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Şubelerin Merkez Genel Kurulunda Temsili:
Madde – 26
Şubeler, merkez genel kurulunda yönetim kurulu başkanı ve üye sayısı yüzden az olan şube başkanlıklarında bir, yüzden fazla olanlardan ise her yüz üye adına şube genel kurulunda seçilecek bir delege ile temsil edilir.
Seçimler
Oyların Kullanılması:
Madde – 27
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar toplantı başkanı tarafından, mühürlenmiş kâğıtların ve oy pusulalarının üyelerce gereği yapıldıktan sonra içi boş bir sandığa atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, genel kurul başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır.
Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Ancak tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Sayım sonuçları düzenlenecek bir tutanakla ve oy pusulaları ile birlikte genel kurul divan başkanlığına verilir.
Seçilme yeter sayısı:
Madde – 28
Kurulların asıl ve yedek üyeleri kendi içinde ayrı, ayrı aldıkları oy oranına göre sırası ile seçilirler. Kurulların asıl ve yedek üyelerinin seçiminde, eşit oy alanlar arasında genel kurulun önünde, genel kurul Divan Başkanı tarafından ad çekme sureti ile sıralama belirlenir.
Çeşitli hükümler
Derneğin Gelirleri:
Madde – 29
- Üye aidatları, (Aylı 5 TL, Yıllık 60 TL)
- Dernek adına çıkarılan yayınlardan, düzenlenen piyango ile balo, eğlence, temsil, konser, gezi, yemek ve sosyal tesislerden sağlanan gelirler,
- Derneğin malvarlığından elde edilen gelirler; radyo, Tv, internet sitesi işletilmesinden elde dilecek gelirler,
- Yasalar çerçevesinde yapılacak bağışlar,
- Yardım toplama kanununa göre toplanan yardımlar,
- Bağış ve vasiyet yoluyla derneğe intikal ederek tescili yapılan malların gelirleri,
- Derneğe ait işletmelerden elde edilen gelirler,
- Mevzuat doğrultusunda elde edilecek diğer gelirler.
Derneğin Feshi ve Tasfiye:
Madde – 30
Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az üçte ikisinin, toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanmazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağrılır. Ancak, feshe ilişkin kararın, her halükarda toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Genel kurulca fesih kararı verilirse, derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi için son yönetim kurulundan oluşan tasfiye kurulu görevlendirilir. Bu kurul mevzuata uygun olarak derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları, genel kurul kararıyla tespit edilen amacına uygun başka bir dernek veya kuruluşa devredilir.
Bu derneklerin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durum yedi gün içinde bir yazı ile dernek genel merkezinin bulunduğu yerin mülki amirliğine bildirilir ve bu yazıya tasfiye tutanağı da eklenir.
Genel kurul tarafından bir karar alınmamış veya genel kurul toplanamamışsa ya da dernek mahkeme kararı ile feshedilmişse, derneğin bütün para, mal ve hakları, mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Lokal ve Tesis Açabilir:
Madde – 31
Dernek, ilgili mercilerden izin almak koşulu ile lokal ve dinlenme tesisi açabilir, işletebilir ve işlettirebilir.
Sandık Kurma:
Madde – 32
Dernek sağlanan kârı üyelerine paylaştırmamak, faiz veya sağlanan kârı üyelerine paylaştırmamak, gelir faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilir.
Defter ve Kayıtlar:
Madde – 33
Dernek, mevzuat doğrultusunda tutması gereken zorunlu defterleri tutar. Ayrıca yönetim kurulu kararı ile tutulması istenen diğer defterlerde tutulabilir.
Gelir ve Gider ile Borçlanmada Usul:
Madde – 34
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneğin ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.